Dwa i pół miesiąca temu Adam Małysz odebrał w Planicy słynną Kryształową Kulę - Puchar Świata. Podobnie zresztą jak rok i dwa lata wcześniej. Każdy Polak wie, że nasz mistrz posiada już trzy takie trofea. Ale czy nie byłoby warto dowiedzieć się czegoś więcej o tej nagrodzie?
Puchar Świata FIS jest ekskluzywnym trofeum produkowanym na wyłączność dla Międzynarodowej Federacji Narciarskiej przez niemiecką firmę JOSKA Crystal. Puchar jest wytwarzany za pomocą unikalnych metod, znanych tylko pracownikom tej firmy. Już od 12 lat JOSKA Crystal produkuje nagrody dla zwycięzców Pucharu Świata w narciarstwie alpejskim (zjazd i slalom), skokach narciarskich, biegach narciarskich i kombinacji norweskiej. Co rok z Bodenmais, gdzie mieści się siedziba JOSKA Crystal, rozsyłane są na cały świat 64 Kryształowe Kule.
Wielka Kryształowa Kula (nagroda dla zwycięzcy klasyfikacji generalnej PŚ) waży aż 12 kg, Mała (nagroda dla zwycięzców klasyfikacji dodatkowych) - o 4 kg mniej. Trofea te mają ogromną wartość - odpowiednio 2500 i 5000 franków szwajcarskich (7182 i 14364 zł - kurs z dn. 8 czerwca 2003).
A jak wygląda proces wytwarzania Pucharu Świata? Z gorącej, płynnej masy szklanej jest wydmuchiwany kształt Pucharu. Po dziesięciogodzinnym chłodzeniu, na kuli są wycinane diamentem kształty płatków śniegu, a także logo FIS oraz sponsorów. Wszystko wykonywane jest za pomocą tajnej techniki, znanej tylko pracownikom firmy JOSKA Crystal. Przez cały czas produkcja Kuli jest nadzorowana przez FIS. Właśnie ta organizacja decyduje, które trofea zostaną wysłane jako nagrody, a które zostaną stopione i użyte ponownie. Zatwierdzone kule są wysyłane z południowych Niemiec na cały świat, chronione w specjalnie zaprojektowanych skrzyniach.