Na 125 dni przed otwarciem Mistrzostw Świata w konkurencjach nordyckich, jakie odbędą się w 2007 roku w Sapporo, część szwajcarskiego teamu spotkała się w restauracji hotelu Ryokan w Hasenberg niedaleko Zurichu, aby rozkoszować się specjałami japońskiej kuchni i wczuć się w atmosferę Kraju Kwitnącej Wiśni.
Właściciel hotelu p. Masafumi Kurahayasi oraz Heinz Frei - niepełnosprawny sportowiec, który ponad 25 razy był w Japonii - zapoznali przybyłych z różnymi informacjami dotyczącymi tego kraju. Były to m.in. praktyczne porady jak poruszać się po Japonii, gdzie jest inna organizacja ruchu (najpierw patrzcie w prawo, a potem w lewo - ostrzegal Heinz Frei). Jednocześnie dla uczestników został zorganizowany "quiz dookoła Japonii". I tu najlepszymi wiadomościami wykazali się Guido Landert i Simon Ammann. Obaj m.in. wiedzieli, że w Japonii ludzie biznesu na powitanie wymieniają się wizytówkami, że japońskim sportem narodowym jest baseball, a "Tokakatsu" to panierowana wieprzowina. Trzecie miejsce zajął kombinator norweski Rommy Heer. Simon i Guido w nagrodę dostali oryginalne zetawy do sushi. Mogą teraz w domu przynajmniej kulinarnie nastroić się do przyszłych mistrzostw...