Mistrz Świata w skokach narciarskich Andreas Küttel zdobył drugi tytuł mistrza Szwajcarii w toczeniu sera. Zawody odbyły się w Bernie.
Podczas konkursu, w którym rywalizowały znane osobistości, skoczek wyprzedził Miss Earth 2009 Graziellę Rogers oraz kucharza telewizyjnego René Schudela. Trochę mniejszą wprawą w toczeniu sześciokilogramowego ementalera wykazali się piłkarz Stéphane Chapuisat i mer Berna Alexander Tschäppät. Uczestnicy mistrzostw mieli za zadanie jak najszybciej przetoczyć ser po wytyczonej trasie. Podczas konkursu profesjonalistów ciężar sera wynosił już 100 kilogramów.
Pierwszą edycję mistrzostw rozegrano w 2007 roku w Zurychu. Tradycja ta jest nawiązaniem do czasów, gdy ludzie, zajmujący się wyrabianiem sera, musieli własnoręcznie go przenosić. Wówczas toczenie było najprostszym rozwiązaniem - dziś zajmują się tym maszyny.