Zaloguj się
Kalendarz zawodów
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
kwiecień 2024
Najbliższe zawody
kalendarz na przyszły sezon
nie został jeszcze zatwierdzony

Od paru lat na wielu uczelniach technicznych w Europie obserwuje się coraz to mniejsze zainteresowanie oferowanymi tam kierunkami studiów. Zdarza się nawet zamykanie niektórych wydziałów ze względu na brak chętnych do studiowania. ETH w Zurichu to znana szwajcarska uczelnia techniczna. Tu właśnie od jesieni ubiegłego roku na liście studentów Elektrotechniki jest Mistrz Olimpijski z Salt Lake City i Mistrz Świata z Sapporo - Simon Ammann.

Pod koniec kwietnia Ammann wystąpił na ETH jednak nie w roli studenta, a zaproszonego przez docenta Wydziału Biomechaniki ETH Hansa Gerbera uczestnika dyskusji o różnych procesach biomechanicznych jakie zachodzą w czasie oddawania skoku przez zawodnika. Docent Hans Gerber i Simon Ammann uświadomili licznie zebranym, że aż 20 czynników ma wpływ na perfekcyjność skoku. Mówili o wartościach przyspieszenia, jakie zawodnik uzyskuje na rozbiegu skoczni, o czasie (ok 0,3 sek.) w jakim musi podjąć decyzję o wybiciu się z progu, o balansowaniu ciałem w powietrzu, o optymalnym lądowaniu itp. Dyskutowano na temat punktu K skoczni i kryteriach jego wyliczania. Ciekawe, że siły jakie oddziaływują na ciało skoczka skaczącego np. na skoczni o punkcie K-120, zbliżone są do tych jakie są przy prostym skoku z 90 cm! W zależności ile zawodnik skoczy dalej od punktu K, tyle zwiększa się obciążenie siłowe. Punkt K jest wyznacznikiem zarówno bezpieczeństwa dla zawodnika i atrakcyjności skoków dla publiczności. Biomechanik może obliczyć poszczególne fazy ruchu i wskazać optymalny wariant. Większe możliwości działania w tym kierunku są dzieki komputerom - można wychwycić aż 20 istotnych elementów optymalnych dla skoku. Dzięki obliczeniom komputerowym wynika, że zmiana nawet jednego elementu może zmienić wynik - może to być np. zmieniające się zachmurzenie albo skok spóźniony zaledwie o setne części sekundy.

Na koniec długiego wywodu obaj panowie doszli do wniosku, że i tak całkowite precyzyjne wyliczenie wszystkiego nie jest do końca możliwe, a o wszystkim decyduje wyczucie zawodnika...

Oczywiscie dobrze by było, aby każdy skoczek znał te wszystkie zawiłości biomechaniczne, ale i tak one są ważniejsze raczej dla trenerów i całej "obsługi" zawodników. Dobrze prowadzony i przygotowany zawodnik skupia się raczej na samym skoku, a nie na liczeniu przyspieszenia. Złośliwi mówią, że dobrze już jest, gdy zawodnikowi nie myli sie punkt K z punktem G. No, ale zdarzało się (w ekipie szwajcarskiej), że zawodnicy wybierając nazwę dla swojego zespołu określili ją właśnie przewrotnie "Punkt G"...

Spotkanie odbyło się w kawiarni przy Wydziale Chemii ETH. Ideą uczelni jest zainteresowanie większej ilości osób studiami technicznymi. Podobne spotkania będą organizowane także w przyszłości. Goścmi wykładowców ETH będą prominentne osoby ze świata polityki, gospodarki, kultury, sportu, showbiznesu. W następnym spotkaniu weźmie udział polityk - Annemarie Huber-Hotz oraz muzyk (rap) Greis.
Typuj wyniki i wygrywaj nagrody!
« maj 2007 - wszystkie artykuły
Komentarze
marrta
mysle ze tego wykładu sie nie zapomni, nie tylko ze względu na temat i treść...;)
(04.05.2007, 11:53)
Daga ;)
A to zboczuchy xD xP
Świetny artykuł! :D
Jak zawsze zresztą ;)
(03.05.2007, 07:56)
fenerbahce
Jak tak wszyscy dziękują, to może i ja też to zrobię :P
thx :)
Oryginalny artykuł. Coś innego zawsze ma dobry wpływ na stronkę :)
(03.05.2007, 00:02)
Ola^^
@ Dorota
Dziękuję Ci bardzo za ten wspaniały i interesujący artykuł ( z niecierpliwością czekam na następne o podobnej treści ;) Dawno nic tu nie było o Simonie Ammannie:( a naprawde fajnie jest się o Nim dowiadywać nowych rzeczy, bo to niezwykła osoba.. :)
Dorotko, życzę Ci wszystkiego dobrego!
Pozdrawiam serdecznie całą Redakcję i wszystkich Szwajcarów:) -nio a w szczególności Simona:)
(02.05.2007, 16:42)
ania23
@dorota
dzieki, ze napisalas o tym wydarzeniu choc kilka slow.ja czytalam o nim na szwajcarskiej stronie,jeszcze przed rozpoczeciem tego wykladu.ale wiesz jak to jest czytac nawet najmniej skomplikowane i najkrotsze zapowiedzi ze slownikiem w rece:)bo daru do jezykow obcych to ja nie mam:(

a tak na powaznie.ciekawy pomysl i swietna tematyka, choc gorzej, ze do tych wszystkich obliczen trzeba doskonale znac temat, fizyke i matematyke.ale biorac pod uwage, ze Simon studiuje na tej uczelni to zakladam, ze jest On swietny w tych zagadnieniach:)
pozdrawia m Ciebie, Simona i zycze Mu wielu sukcesow na polu naukowym.tak samo wielkich, jak te na skoczni:)
(02.05.2007, 15:31)
Mieteczka
ło ja baym tam z chęciom na studia poszła :D
(02.05.2007, 15:06)
fenerbahce
Bardzo ciekawe wykłady. Szkoda, że u nas o czymś takim nie pomyślą :(
A jeśli chodzi o te wyliczenia, to np taki Mateja nawet, żeby był świetnym matematykiem i fizykiem, to i tak talentu do skakania mu to nie zastąpi.
Można nauczyć młodego człowieka dobrze skakać na podstawie tych wszystkich wyliczeń. Pokazują to austriackie szkoły, ale do świetnego skakania trzeba jeszcze talentu. Nie każdy przecież jest Morgensternem czy Schlierenzauerem :)
(02.05.2007, 12:11)
Jarek
Mają rację, że zawodnik powinien skupić się na samym skoku. Przecież nie będzie skakał z kalkulatorem w ręku w celu wyliczenia przyspieszenia... A takie wykłady są ciekawe. Ukazują skoki od strony naukowej, a więc od tej mniej znanej. Bo mało kto interesuje się naukową stroną skoków.
(02.05.2007, 11:33)
Mega-aga
Niezły temat sobie wybrali na gadkę.W ten sposób nikt nie musiał się nudzić.Że zaproszono akurat Ammanna to wielki zaszczyt dla niektórych osób.
(02.05.2007, 10:39)
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby komentować:
Kategorie użytkowników
niezarejestrowany
zarejestrowany
redaktor
VIP
Wykład Ammanna w kawiarni Wydzialu Chemii ETH
Wykład Ammanna w kawiarni Wydzialu Chemii ETH

Wykład Ammanna w kawiarni Wydzialu Chemii ETH

Przekaż 1,5% podatku na rehabilitację syna naszego redaktora - Adam Mysiak
Reklama
Typer - typuj wyniki skoków narciarskich
Reklama
krzesła biurowe Warszawa
Cookies
Ten portal korzysta z plików cookies w celu umożliwienia pełnego korzystania z funkcjonalności serwisu, dopasowania reklam oraz zbierania anonimowych statystyk.
Obsługę cookies możesz wyłączyć w ustawieniach Twojej przeglądarki internetowej.
Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Administratorem danych osobowych, udostępnionych przez Klienta, jest 10 OFFICE Paweł Stawowczyk. Dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie w celu identyfikacji użytkowników piszących komentarze, w celu obsługi konkursów, w celu wysyłki wiadomości drogą mailową itp. i nie będą w żaden inny sposób archiwizowane, gromadzone lub przetwarzane.
Publikowane materiały mogą zawierać Piksel Facebooka i inne technologie śledzenia, stosowane za pośrednictwem stron internetowych osób trzecich.
ukryj ten komunikat na stałe »
copyright © 2000-2024 10office.pl
Obserwuj Skokinarciarskie.pl na Facebooku Obserwuj Skokinarciarskie.pl na Twitterze RSS na Skokinarciarskie.pl - newsy o skokach narciarskich